Conform tradiţiei, de Paşte se vopsesc ouăle. Cândva erau doar roşii. Treptat au devenit multicolore, împestriţate, încondeiate...
Astăzi ouăle se vopsesc în special cu aşa zisa "vopsea de ouă" sau de-a dreptul cu galus pentru textile. Dar sunt toate acestea vopseluri ecologice? Răspunsul este: NU! Deşi unele vopseluri de ouă sunt etichetate ca fiind sănătoase, totuşi multe dintre ele sunt produse pe bază de praf de căbune sau din alţi produşi petrolieri. Nimeni nu vrea să mănânce cărbuni!
Îndrăznesc să spun că vopselurile chimice pe lângă faptul că sunt periculoase pentru sănătate şi mediu, impun indirect şi o anumită mentalitate - aceea a egalitarimului şi a uniformizării. Asta pentru că ouăle vopsite chimic deşi sunt frumoase şi atrăgătoare, totuşi, sunt totuşi vopsite uniform, culoarea este distribuită în mod egal. Practic aduc natura sub imperiul STAS-ului.
Prin comparaţie, culorile naturale oferă întotdeauna surprize, niciodată nu ştii care va fii rezultatul, iar acesta în mod sigur va fi unul spectaculos, mai ales pentru că ouăle nu vor avea niciodată aceeaşi nuanţă. Vopsirea ecologică este un exerciţiu de respingere a monotoniei, a automatizării şi închistării date de societatea consumistă... un exerciţiu al imaginaţiei, al dezvoltării propriei personalităţi.
Se pot spune multe pe marginea acestui gest simplu. Să purcedem însă la trecerea în revistă a metodelor naturale de vopsire a ouălor.
Roşu.
- ceapa roşie. Se fierbe o cană de apă cu un pumn de coji. Se lasă să stea 12 ore sub capac. Apoi se fierb ouăle în lichid şi se lasă să stea înăuntru până la obţinerea nuanţei dorite.
Roşu-violet
- sfecla roşie. O sfeclă roşie se taie în bucăţi şi se fierbe într-o jumătate de litru de apă, vreme de 15 minute. În lichidul colorat astfel rezultat se introduc ouăle timp de aproximativ 10 minute. Se ţin în lichid până la obţinerea nuanţei dorite.
Galben
- pătrunjelul. Două legături de pătrunjel se pun la înmuiat peste noapte. A doua zi se fierb într-o jumătate de litru de apă. Se lasă să stea un sfert de oră în vasul acoperit. Apoi se pun înăuntru ouăle.
- păpădia. Pentru a obţine un galben pal se culeg două mâini de flori de păpădie, se fierb împreună cu ouăle şi apoi se stinge focul şi se lasă ouăle să stea în o oră-două în acest lichid.
Maron
- cafeaua. Pentru a obţine o nuanţă intensă este nevoie de cafea proaspăt măcinată. Se fierbe mai întâi cafeaua într-un vas mare, ca să nu dea în foc.Apoi se pun ouăle (fierte) înauntru şi se fierb timp de 10 minute la foc mic.
Verde
- urzicile. Un mănunchi de urzici proaspete se pun la înmuiat timp de 12 ore. (Se lasă de seara până dimineaţa). A doua zi ouăle se fierb în zeama astfel obţinută.
Albastru
- varza roşie. Oricât ar fi de surprinzător, varza roşie colorează ouăle în albastru! Pentru a obţine această culoare este necesar ca ouăle să fie fierte alături de câteva foi de varză roşie. Deîndată ce ouăle s-au fiert, se îndepărtează frunzele. Ouăle mai rămân în apa colorată timp de aproximativ o oră.
În toate cazurile, pentru a obţine o culoare mai intensă se adaugă o cană de oţet. Iar după vopsire şi uscare, ouăle se ung cu grăsime pentru a acoperi astfel porii, a le da strălucire şi a le conserva.
Acestea sunt doar câteva dintre metodele naturale de a vopsi ouăle de Paşte. Mai sunt încă multe altele ce aşteaptă să fie descoperite. Natura ne oferă întodeauna soluţii. Trebuie doar să le căutăm!
Paşte Fericit!
Ultima editare: 19 aprilie 2012