joi, 31 mai 2007

Ecologică

Ecologică

          de Marin Sorescu

Omul, specie perfidă,
Ce-mblânzeşte să ucidă,
Ce domesticeşte fiare
Spre-a le pune în frigare.

Surâzând capcane-ntinde
Şi pădurea o aprinde
Seacă cerul, surâzând,
Numai moarte are-n gând.

Pipaie în infinit
Cu buricu-i de cuţit,
Unde în eter trimite,
Numai spre-a se compromite.

Început, sfârşit de drum,
Trece-nfăşurat în fum
Prim al minţii, rob al gurii,
Aberaţie-a naturii...

Ţipă pasăre şi pom:
Doamne, scapă-ne de om!

marți, 8 mai 2007

Fotografia ta poate salva tigrii!

Salveaza Tigrii


"Cu fotografia ta poţi opri braconajul şi traficul cu tigri!". Acesta ar fi pe scurt mesajul unei noi campanii iniţiate de WWF International şi susţinută de numeroase alte organizaţii.

Ingenioasa campanie se adresează populaţiei de pe tot globul şi urmăreşte strângerea unui număr cât mai mare de fotografii ale iubitorilor de animale, pentru a realiza un uriaş mozaic reprezentând chipul unui tigru.

Acesta are rolul de a arăta susţinerea de care se bucură tigrul - şi nevoia ocrotirii sale - în rândurile populaţiei globului. Mozaicul urmează a fi prezentat în iunie delegaţilor din 171 de ţări ce se vor aduna în Olanda cu ocazia Convenţiei asupra Traficului Internaţional cu Specii Ameninţate, Floră şi Faună (CITES).

 Tigru mort


Tigrul este unul dintre cele mai frumoase, temute şi populare animale de pe Terra.

Cu toate acestea tigrul ce vieţuieşte în sălbăticie este ameninţat cu dispariţia din cauza traficului ilicit cu blănuri, oase şi organe. În prezent, arealul său ocupă doar 7% din suprafaţa iniţială, şi mai supravieţuiesc doar 5 subspecii din cele 8 cât au fost cândva.

China este o ţară cu o economie înfloritoare, a cărei populaţie în continuă creştere se bazează încă pe străvechea medicină tradiţională, - dealtfel , o medicină a cărei eficacitate verificată de numeroase ori, nu mai poate fi pusă la îndoială.

Problema este că, din păcate, în astfel de cazuri, graniţa dintre medicină şi superstiţie/ignoranţă/iresponsabilitate este uneori foarte fină.

Astfel anumite tratamente au drept principale ingrediente organe şi ţesuturi de tigru. Aceasta face din China principalul consumator de produse pe bază de tigru, - zeci de milioane - şi, implicit,  principala ameninţare pentru exemplarele sălbatice ale acestei specii.

Vestea bună este că guvernul chinez a luat atitudine în 1993 scoţând în afara legii comerţul cu produse de tigru, iniţiind în paralel o serie de campanii de conştientizare a publicului cu privire la importanţa ecologică a acestui animal.

Acum la orizont se ridică însă o nouă ameninţare: în China există un număr de aproximativ 4000 de tigrii crescuţi în captivitate - aşa numiţii "tigrii de fermă" - care îşi petrec întreaga existenţă între zăbrelele cuştilor.

Deocamdată, aceşti tigrii captivi sunt simple atracţii turistice, însă crescătorii acestora au cu ei cu totul alte planuri. Fermierii îi reproduc intens şi fac în acelaşi timp presiuni asupra guvernului chinez pentru a le permite să-şi vândă produsele în mod legal.

Însă o astfel de prevedere ar fi dezastruoasă pentru tigrii din sălbăticie. Oferta de produse din carne de tigru ar duce din nou la creşterea cererii, încurajând implicit braconajul şi comerţul la negru - în ciuda faptului că în China braconajul se pedepseşte cu moartea.

De asemenea, redeschiderea comerţului ar oferi mafiei internaţionale un teren propice pentru a vinde animale braconate din India, Rusia şi alte ţări, făcând astfel aproape imposibilă orice încercare de control legislativ.

Pe scurt, legalizarea comerţului cu produse din tigru, echivalează cu o condamnare la moarte a tigrului sălbatic.

Tigru

Fii părtaş la cel mai mare mozaic din lume şi ajută la salvarea tigrului!


Sau copiază linkul de mai jos:


Notă. Poţi adăuga DOAR fotografia ta. Nu vor fi acceptate imagini reprezentând tigri sau alte animale. La scurt timp după înscriere vei primi un link şi un ID prin are îţi vei putea repera oricând fotografia în cadrul mozaicului.

Fotografia poate avea formatele următoare: JPEG (.jpg şi .jpeg), GIF (.gif), PNG (.png) şi TIFF (.tif şi .tiff). Imaginea trebuie să fie de cel puţin 100 x 100 pixeli şi nu poate depăşi 4MG, şi să nu aibă spaţiu alb pe margine.

Cu cât sunt mai multe fotografii, cu atât mozaicul va fii mai variat şi mai clar. De aceea, nu uita să-ţi încurajezi prietenii să-şi adauge fotografia. Impactul va fii mult mai mare.

După ce ţi-ai adăugat fotografia, trimite un email Chinei pentru a-i mulţumi şi a o încuraja să interzică în continuare comerţul cu produse de tigru.


Sau copiază linkul de mai jos:


Notă. Textul emailului este deja scris. Tot ce trebuie să faci este să-ţi adaugi datele reale, pentru a arăta chinei că se bucură de susţinerea internaţională, şi a zădărnici astfel planurile fermierilor.


Data de încheiere a campaniei: 21 mai 2007

Iniţiatorul campaniei: WWF Internaţional.

Parteneri: IFAW, Conservation International, Biaza, Traffic, Global Tiger Patrol, WSPA, American College for Traditional Chinese Medicine, Species Survival Network, Wildlife Alliance, Born Free, Wildlife conservation Society, etc.

Numele campaniei: Help End The Tiger Trade!

Linkurile campaniei:

Mozaic:

Felicitare:

vineri, 4 mai 2007

Redirecţionează 2% pentru ecologizarea societăţii!

 



Natura nu este reciclabilă! Redirecţionează 2% din impozitul pe venit pentru conservarea naturii şi ecologizarea societăţii!

Nu te costă nimic!

Data limită de depunere: 15 mai 2007  


România are un tezaur natural impresionant:




  • 27 Parcuri Naţionale şi Naturale;

  • 3 rezervaţii ale biosferei;

  • 1.073 km. de Dunăre;

  • Delta Dunării;

  • păduri virgine;

  • specii de plante şi animale periclitate sau dispărute din alte ţări ale lumii.
Ce trebuie să faci?

Trebuie să completezi un formular şi să îl trimiţi prin poştă până la 15 mai, la Administraţia Financiară de care aparţii. Începând cu acest an, procedura de redirecţionare a celor 2% a fost simplificată de Ministerul Finanţelor. Suma corespunzătoare a 2% din impozit va fi calculată de organele fiscale.

Date necesare pentru completarea formularului:

Denumire entitate non-profit:
Aici scri numele ONG-ului

Cod de identificare fiscală al entitatii nonprofit:
Aici scri un număr de cod
Cont bancar (IBAN)
Aici scrii un număr de cont de tip RO IBAN...

Ce formular trebuie să completezi?

- Cererea 230 dacă în anul 2006 aţi realizat venituri numai din salarii;

sau

- Declaraţia 200 (pag. 4, secţiunea III) – dacă în anul 2006 aţi realizat venituri din salarii şi activităţi independente sau numai din activităţi independente - drepturi de autor, chirii, PFA etc.

Descarcă cererea 230 (fişier .pdf)

Descarcă declaraţia 200 (fişier .pdf)

Ordinul Ministrului Finanţelor Publice 185/2007 (fişier .pdf; include şi formularul 200 şi formularul 230 şi instrucţiunile de completare)

ONG - activism de mediu

În lipsa unei relaţii armonioase cu mediul, cu elementele naturii, dar şi cu speciile care ne întovărăşesc şi cu care ne înrudim, nu putem vorbi de o societate echilibrată ci de una care se îndreaptă cu paşi mari către autodistrugere.


 

WWF - Fondul Mondial Pentru Viaţă Sălbatic

  • Implementarea proiectelor de conservare a naturii;
  • Derularea de campanii de conştientizare şi informare cu privire la protejarea mediului înconjurător;
  • Colaborarea cu autorităţile centrale şi locale, comunităţile locale, proprietarii de terenuri, mass-media, pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru a realiza proiecte de dezvoltare, protejând, în acelaşi timp, mediul;
  • Derularea unor acţiuni de lobby şi advocacy, pentru îmunătăţirea şi aplicarea legislaţiei din domeniul protecţiei mediului şi conservării naturii.
Denumire entitate non-profit:
Asociaţia WWF Programul Dunăre Carpaţi România
Cod de identificare fiscala al entitatii nonprofit:
18742789
Cont bancar (IBAN)
RO84 BACX 0000 0000 3265 7250

 


 Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta - Academia Caţavencu"

  • Lobby pentru influenţarea politicilor publice în favoarea mediului.
  • Dezvoltarea unor acţiuni favorabile mediului în rândul companiilor.
  • Promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu la nivelul publicului larg.
  • Desfăşurarea de acţiuni concrete de protecţie a Deltei şi a Dunării.
  • Mediere între actorii şi factorii de interes la nivelul Deltei.
  • Educarea, informarea şi dezvoltarea mass-media de mediu din România.

Denumire entitate nonprofit:

Asociatia “Salvati Dunarea si Delta – Academia Caţavencu”
Cod de identificare fiscală al entităţii nonprofit:
16500452
Cont bancar (IBAN):
RO43BACX0000003018919000
Banca Comercială HVB Ţiriac, Sucursala Traian, sector 2, Bucureşti


  Asociaţia Milioane de Prieteni


Printre proiectele în derulare ale Asociatiei Milioane de Prieteni se numără:
  • Adăpostul de câini din Braşov
  •  Rezervaţia de urşi Libearty din Zărneşti
Denumire entitate nonprofit:
Asociatia Milioane de Prieteni
Cod de identificare fiscală al entităţii nonprofit:
10634510
Cont bancar (IBAN):
RO43BRDE080SV05847200800

 Vier Pfoten - Patru Lăbuţe

Vier-pfoten este o fundaţie activă pentru protectia animalelor. Oriunde animalele, din motive economice sau ştiinţifice, nu sunt ţinute în condiţii decente sau sunt chinuite; noi atragem atenţia asupra acestor lucruri şi încercăm să remediem situaţia. Ajutăm animalele aflate în situaţii dificile, prin proiecte concrete.

Denumire entitate nonprofit -

Fundatia VIER PFOTEN Romania
Cod de identificare fiscală al entităţii nonprofit:  

CF 12969627
Cont bancar (IBAN):
CONT IBAN RO41 BACX 0000 0000 310 90 310 (ROL)
CONT IBAN RO72 BACX 0000 0000 3109 0140  (Euro)

ONG - Activism social

Nu poate exista o armonie reală a omului cu natura, dacă acesta nu este împăcat cu sine şi nu trăieşte într-o societate echilibrată. O societate ceare scopuri şi priorităţi bine determinate. O societate bazată pe cunoaştere şi principii morale solide care să-i asigure stabilitatea şi să acţioneze ca o "coloană vertebrală" oferindu-i astfel baza pentru continua dezvoltare socială şi individuală.

 
 

 

 

 

Centrul de Formare şi Consiliere Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Eşecul moralei personale şi al responsabilităţii tinerilor constituie astăzi nu numai o ameninţare crescândă la adresa viitorului lor dar şi la adresa întregii societăţi. Singură şcoala nu mai poate redresa situaţia.
  • Activităţi de formare
  • Activităţi de consiliere
Denumire entitate non-profit
Asociaţia Centrul de Formare şi Consiliere Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
Cod fiscal:
18472561
Cont IBAN:
 RO51 RNCB 0140 0252 9499 0001


 
 

Salvaţi Copiii - Save The Children Romania


Militează pentru:
  • o lume în care fiecare copil este apreciat si respectat;
  • o lume care ascultă şi învaţă de la copii;
  • o lume în care fiecare copil are speranţe şi perspective;
  • o lume în care fiecare copil este protejat de orice formă de violenţă, abuz şi exploatare.
Denumire entitate non-profit:
SALVATI COPIII
Cod de identificare fiscala al entitatii non-profit:
3151288
Cod bancar (IBAN):
RO29UNCR0110115522770ROL



Sfaturi pentru platitorii de impozite

Evitaţi să directionaţi cei 2% catre o organizatie nonguvernamentală în cazul în care:

- vi se pare că este prea insistentă;
- nu vă oferă informaţii credibile;
- nici dumneavoastră, nici altcineva dintre cunoscuţi nu a auzit niciodată despre aceasta;
- nu poate fi contactată pentru a oferi răspunsuri la întrebări;
- ezită să vă ofere, la cerere, diverse informaţii financiare sau despre numărul şi natura beneficiarilor acesteia;
- altcineva va obligă prin diverse mijloace să directionaţi către ea aceşti bani.


Nu te costă nimic,


 dar poţi sprijini astfel lupta pentru ecologizarea societăţii!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comentarii pe Facebook